Priča o našem projektu: Početak farme

Ispis
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Društvom za ekologiju „Zeleno zlato“, Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) i Udruge „KAS“ održali su 20. rujna 2019.g. druženje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, te promociju prostora i projekata Inkluzivne farme u Hrastovici kao budućeg Centra za poludnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom.

Tvrtka Komunalac Petrinja i grad Petrinja iznajmili su 2018. godine Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zemljište u Hrastovici za uspostavu Inkluzivne farme kao budućeg Centra za dnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom. Proteklih mjeseci projektni tim Udruge, sa svojim partnerima, aplicirao je ovu projektnu ideju na nekoliko Natječaja, a istovremeno uz pomoć donatora i Grada radi se na legalizaciji zemljišta, ishođenju svih potrebnih dozvola i planiranju infrastrukture. Trvtka Komunalac na zamolbu je Udruge zadnjih mjeseci dodjeljeno zemljište očistila i zbrinula sav otpad, te je prostor sada spreman za prve projektne i volonterske aktivnosti.

Projektnu ideju su tada predstavile Dijana Smajo, predsjednica Udruge, Saša Balen Andrić, predsjednica Udruge „Zeleno zlato“ i Ivana Šalić, voditeljica prvog projekta na Inkluzivnoj farmi kojeg financira Reach for change Hrvatska, kao i Vedran Habel, predsjednik UNUO koji je također već zajednički partner na projektu Inkluzivni poljoprivredni lanac. U ime Grada Petrinje projekt je pozdravila i ponudila podršku Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika. Pozivu na druženju u Hrastovicu odazvala se Udruga KAS koja je dovela svoje konjiće i predstavila aktivnost terapijskog jahanja koja je kao i buduća aktivnost zamišljena i na našoj Inkluzivnoj farmi.

Za toplu slanu i slatku zakusku pobrinuli su se prijatelji i partneri iz Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO). Pod stručnim vodstvom Vedrana Habela zlevku u različitim slanim i slatkim varijantama pripremili su Damir i Robert, osobe s invaliditetom koje su u Udruzi stekli znanja da mogu biti radno sposobni i korisni u zajednici. 

Za dobru zabavu između ponuđenih sadržaja zaslužni su bili veseli i mladi dečki Tamburaškog sastava TAMAN iz Petrinje kojima se u jednom trenutku pridružila i naša svestrana Ivana Šalić.