Priča o našem projektu: Početak farme

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Društvom za ekologiju „Zeleno zlato“, Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) i Udruge „KAS“ održali su 20. rujna 2019.g. druženje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, te promociju prostora i projekata Inkluzivne farme u Hrastovici kao budućeg Centra za poludnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom.

Tvrtka Komunalac Petrinja i grad Petrinja iznajmili su 2018. godine Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zemljište u Hrastovici za uspostavu Inkluzivne farme kao budućeg Centra za dnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom. Proteklih mjeseci projektni tim Udruge, sa svojim partnerima, aplicirao je ovu projektnu ideju na nekoliko Natječaja, a istovremeno uz pomoć donatora i Grada radi se na legalizaciji zemljišta, ishođenju svih potrebnih dozvola i planiranju infrastrukture. Trvtka Komunalac na zamolbu je Udruge zadnjih mjeseci dodjeljeno zemljište očistila i zbrinula sav otpad, te je prostor sada spreman za prve projektne i volonterske aktivnosti.

Projektnu ideju su tada predstavile Dijana Smajo, predsjednica Udruge, Saša Balen Andrić, predsjednica Udruge „Zeleno zlato“ i Ivana Šalić, voditeljica prvog projekta na Inkluzivnoj farmi kojeg financira Reach for change Hrvatska, kao i Vedran Habel, predsjednik UNUO koji je također već zajednički partner na projektu Inkluzivni poljoprivredni lanac. U ime Grada Petrinje projekt je pozdravila i ponudila podršku Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika. Pozivu na druženju u Hrastovicu odazvala se Udruga KAS koja je dovela svoje konjiće i predstavila aktivnost terapijskog jahanja koja je kao i buduća aktivnost zamišljena i na našoj Inkluzivnoj farmi.

Za toplu slanu i slatku zakusku pobrinuli su se prijatelji i partneri iz Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO). Pod stručnim vodstvom Vedrana Habela zlevku u različitim slanim i slatkim varijantama pripremili su Damir i Robert, osobe s invaliditetom koje su u Udruzi stekli znanja da mogu biti radno sposobni i korisni u zajednici. 

Za dobru zabavu između ponuđenih sadržaja zaslužni su bili veseli i mladi dečki Tamburaškog sastava TAMAN iz Petrinje kojima se u jednom trenutku pridružila i naša svestrana Ivana Šalić. 

Pin It

Pretraga

O projektu

Cilj projekta je poboljšati socio – ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom, djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području grada Petrinje.

17 osoba s invaliditetom sudjeluje u izobrazbi te će steći osobne kompetencije o uzgoju i branju povrća, voća i aromatičnog bilja kroz 180 radionica. Za 16 djece s teškoćama u razvoju periodično će se organizirati vrtne radionice u svrhu ranog osvještavanja o zdravoj  prehrani,  praćenja uzgoja i ubiranja plodova vlastitog rada. To je dodatnih 45 radionica. Također će se održati 82 radionice o preradi, obradi i pripremi uzgojenih plodova u svrhu jačanja osobnih kompetencija i unapređivanja životnih vještina osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kao preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u društvu i neovisan život. U projektu sudjeluju 33 osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, 40 članova njihovih obitelji, 2 stručnjaka i lokalni dionici. Organizirat će se psihosocijalna podrška za članove obitelji osoba s invaliditetom kao i 6 javnih manifestacija i kampanja na temu mogućnosti osoba s invaliditetom.

U projektne aktivnosti bit će uključeno 20ak srednjoškolaca koji će kroz obavljanje stručne prakse razvijati međusobnu integraciju i povezivanje s mladim osobama s invaliditetom i razvojnim teškoćama te još 15 volontera s približno 100 volonterskih sati godišnje. 

Izgradit će se plastenik s uzdignutim gredicama i sustavom za navodnjavanje,  potrebnom opremom,  alatima i materijalima te drvenu kućicu, ostavu. Radni prostor bit će maksimalno prolagođen osobama s invaliditetom (sanitarni čvor, staze). Nabavit će se kuhinja s pripadajućim kuhinjskim uređajima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom SMŽ.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Hrastovica bb, 44250 Petrinja

Farma se nalazi u malom, čarobnom selu kraj Petrinje, Hrastovici. Selo je smješteno u podnožju Hrastovačke gore koja je popularno izletište planinara i ljubitelja očuvane prirode.

Partnerstvo

 
Zeleno zlato
Grad Petrinja

Kontakt

   Udruga osoba s invaliditetom SMŽ

   Email: info@uosismz.hr

  +385 44 719 482

   Jelene Babić 18 44250 Petrinja

   Javite nam se!