Završna konferencija projekta Inkluzivna farma-temelj samostalnoga života

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U utorak, 7.lipnja 2022. godine završila je službeno provedba našeg dvogodišnjeg projekta „Inkluzivna farma – temelj samostalnog života“ u Hrastovici. Projekt vrijedan 1.490.540,00 kuna prijavljen je i odobren u sklopu Poziva „Razvoj i provedba programa za Socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru“, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020, Europski socijalni fond, a provodio se od 7.travnja 2020. do 7.lipnja 2022. godine.

Završna konferencija projekta održana je u petak, 3.lipnja 2022. godine na farmi u Hrastovici. Završnu konferenciju otvorila je Snježana Tomašević, izvršna direktorica Udruge koja je u svom govoru naglasila kako je cilj projekta stvoriti bolje uvjete života, snažniju socijalnu uključenost osoba s invaliditetom a posebno za djecu s teškoćama u razvoju koji se toliko vesele svakoj aktivnosti koja je na Farmi realizirana u protekle dvije godine. Iako projekt završava, Tomašević je potvrdila kako ne završavaju aktivnosti na Inkluzivnoj farmi. „Ja bih rekla da je to tek jedan novi početak jer u međuvremenu smo prijavili i druge projekte, naravno da su razni donatori primijetili ova naša ulaganja, naš trud i rad ovdje na Farmi tako da vjerujem da ćemo imati snažnu podršku u svemu što radimo. Htjela bih isto tako reći da ovdje na ovom prostoru 6.lipnja završit će projekt Inkluzivne farme, ali zapravo ovo je temelj za brojne druge projekte, među kojima je i poludnevni boravak osoba s invaliditetom ovdje u ovom prostoru“, istaknula je Snježana Tomašević.

Partner na projektu bio je i Grad Petrinja, a gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes čestitala je Udruzi na projektu te poželjela puno uspjeha u daljnjem radu pružajući pomoć i podršku Grada i dalje jer i oni u gradskoj upravi teže boljoj kaliteti života za djecu s teškoćama u razvoju i da se osjećaju poželjnima prilikom socijalnog uključivanja u društvo.

Ivan Latinčić, voditelj projekta, podsjetio je kako su ovaj projekt počeli planirati 2018.godine, a ugovor je potpisan 7.travnja 2020.godine. „U ove dvije godine i dva mjeseca odradili smo 180 radionica uzgoja i branja povrća, voća i aromatičnog bilja, 100 radionica obrade voća i povrća, odrađeno je šest javnih kampanja, skupljeno je 1372 volonterska sata, 63 volontera su sudjelovala u volonterskim aktivnostima, spomenuo sam suradnju sa Srednjom školom Petrinja, 58 osoba bilo je uključeno u projektne aktivnosti i možda najslađe od svega, u čemu je i održivost farme je da su dva korisnika od 1.lipnja zaposlena u Udruzi zahvaljući provedbi projektnih aktivnosti te kroz mjeru javnih radova u trajanju 6 mjeseci.

Jedna od radionica na Inkluzivnoj farmi je bila radionica vrtlarstva koje je vodila Vesna Bučar. „Mi smo ovdje kroz 180 radionica odradili sve skupa samo u ovom vrtlarskom dijelu 720 evidentiranih sati rada s našim korisnicima. To je ono što je evidentirano, bilo je i izvan tih rokova, dolazilo se kada nije bilo propisano, ali bilo nam je izuzetno drago. Prošle godine smo zasadili, uzgojili i na kraju konzumirali preko 45 različitih vrsta povrtnica. Korisnici su svaki dan dolazeći ovdje učili kako od sjemena uzgojiti mladu biljku, na kraju povrtnicu koju možemo konzumirati“, rekla je Bučar te dodaje kako su ove godine posadili 75 različitih vrsta biljaka. Kao profesorica Srednje škole Petrinja naglasila je dodanu vrijednost farme na način da su učenici strukovnih zanimanja cijelu školsku godinu provodili stručnu praksu u Hrastovici te su bili od velike pomoći korisnicima projekta, ali i njihov rad na farmi omogućio im je praktična znanja i pisanje završnih radova.

Korisnicima na projektu, članovima Udruge na završnoj konferenciji projekta podjeljene su potvrde o sudjelovanju na projektu koje su im uručili Snježana Tomašević, izvršna direktorica Udruge i Ivan Latinčić, voditelj projekta, a u ime korisnika zahvalila se i o važnosti sudjelovanja na ovom projektu inspirativno je govorila Maja Latinčić. Istaknula je kako su za vrijeme trajanja ovog projekta postali jedna velika obitelj, a zajedništvo, duh i vedrina se mogu osjetiti u svakom kutku ove farme u Hrastovici. „Htjela bih vam posvjedočiti koliko je meni kao osobi s invaliditetom, kao i svim mojim prijateljima, značila ova Inkluzivna farma. Mi kao osobe s invaliditetom, kada završimo školsko obrazovanje većinom smo osuđeni na boravak unutar naša četiri zida i nitko poslije ne vodi baš toliko računa o nama ali ova Farma nam je pružila upravo to, pružila nam je jedno mjesto gdje se možemo osjećati sigurno, zaštićeno i voljeno. Kada god smo imali neki problem, naši djelatnici, a pogotovo ovdje prisutan Ivan, koji nas nasmijava, su učinili da zaboravimo sve naše probleme“, rekla je Maja Latinčić te dodaje kako je ova Inkluzivna farma primjer kako bi njih, osobe s invaliditetom, cijelo društvo trebalo prihvaćati i iskorištavati njihove potencijale.

Prigodnim riječima u nastavku završne konferencije u ime Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obratila se Natalija Krajnović, Mirjana Markovinović, izvršna direktorica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, predsjednici prijateljskih i partnerskih županijskih udruga, roditelji i drugi dragi gosti.

Dijabetičko društvo grada Siska održalo je, u sklopu završne konferencije, za sve sudionike akciju mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i glukoze.

 

 

 

Pin It

Pretraga

O projektu

Cilj projekta je poboljšati socio – ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom, djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području grada Petrinje.

17 osoba s invaliditetom sudjeluje u izobrazbi te će steći osobne kompetencije o uzgoju i branju povrća, voća i aromatičnog bilja kroz 180 radionica. Za 16 djece s teškoćama u razvoju periodično će se organizirati vrtne radionice u svrhu ranog osvještavanja o zdravoj  prehrani,  praćenja uzgoja i ubiranja plodova vlastitog rada. To je dodatnih 45 radionica. Također će se održati 82 radionice o preradi, obradi i pripremi uzgojenih plodova u svrhu jačanja osobnih kompetencija i unapređivanja životnih vještina osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kao preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u društvu i neovisan život. U projektu sudjeluju 33 osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, 40 članova njihovih obitelji, 2 stručnjaka i lokalni dionici. Organizirat će se psihosocijalna podrška za članove obitelji osoba s invaliditetom kao i 6 javnih manifestacija i kampanja na temu mogućnosti osoba s invaliditetom.

U projektne aktivnosti bit će uključeno 20ak srednjoškolaca koji će kroz obavljanje stručne prakse razvijati međusobnu integraciju i povezivanje s mladim osobama s invaliditetom i razvojnim teškoćama te još 15 volontera s približno 100 volonterskih sati godišnje. 

Izgradit će se plastenik s uzdignutim gredicama i sustavom za navodnjavanje,  potrebnom opremom,  alatima i materijalima te drvenu kućicu, ostavu. Radni prostor bit će maksimalno prolagođen osobama s invaliditetom (sanitarni čvor, staze). Nabavit će se kuhinja s pripadajućim kuhinjskim uređajima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom SMŽ.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Hrastovica bb, 44250 Petrinja

Farma se nalazi u malom, čarobnom selu kraj Petrinje, Hrastovici. Selo je smješteno u podnožju Hrastovačke gore koja je popularno izletište planinara i ljubitelja očuvane prirode.

Partnerstvo

 
Zeleno zlato
Grad Petrinja

Kontakt

   Udruga osoba s invaliditetom SMŽ

   Email: info@uosismz.hr

  +385 44 719 482

   Jelene Babić 18 44250 Petrinja

   Javite nam se!

 

Offcanvas Menu